Wikipedia

Resultats de la cerca

dissabte, de gener 14, 2006

El 2005 ha estat l'any més fred des del 1984...

Des del 1984, no teníem un any amb una mitjana absoluta inferior a 16 º, la qual cosa té molt de mèrit en un context en què des de ja fa una dècada el "normal" és arribar a 17 º. L'any més "fresc" de la sèrie del Museu de Badalona és el 1972 amb 15'2 º, el més càlid el 1989 amb 17'7 º. La inflexió és al 1985. fins aquest any predominen els 15 i 16 º de mitjana, des d'aleshores sempre s'età entorn dels 16'5 º a 17'5 º, excepte el 1992 i 1993.

L'estiu, com quasi cada any des del 1993, adelantat a finals de maig.
Mitjana al maig de 19 º, al juny de 24 º i al juliol del 26 º. L'excepció el 2004, molt rúfol i plujós, amb 16 º.
El bimestre setembre-agost, un cop més, i ja van anys!, s'ha comportat com pertoca al Barcelonès Nord i Baix Maresme: màximes decents (excepte esclar el 2003), mínimes normals i temps en general poc propi per gaudir de la platja -ja ho he dit algun cop: no s'està enganyant els turistes en no advertir-los que la majoria d'anys els dies tapats, les tempestes i ruixats i dies rúfols de la segona part de l'estiu són la "cosa més normal" a la costa central catalana???
(Mon conyat va tornar-se a emprenyar notablement aquest any per l'agost quan els dies "típics" de sol i calor de platja van ser 4 comptats...)

Un any més ha glaçat, però com ha glaçat aquest any! Cada hivern glaça aquí, excepció del bienni suavíssim del 1997 i el 1998.
-4 º al gener, amb una gelada d'irradiació durant l'anticicló al dia 12, cosa que no passava des del 1993. Les glaçades m'han fet la guitza al desembre, massa vent la majoria de nits i -sospito- des que ara fa 5 anys es va acabar d'urbanitzar completament el Polígon Comercial de Montigalà, l'aire fred de la riera de Sant Jeroni de la Murtra queda frenat a partir de l'Ikea... grr!. Tot i això finalment -2 º al desembre per compensar-me. No tenia cap més amb mitjana inferior als 9 º i sense glaçada, hauria estat uan anomalia extranyíssima. Per sort, ho ha fet.
18 glaçades en total, 6 al gener, 8 al febrer, 2 al març i 2 al desembre. jo considero glaçada a partir de 0'5º -(perquè em glaça si no fa vent i el termòmetre no deixa d'estar 7 metres per damunt del pati de l'escola que tinc al davant i perquè ho he comprovat any rera any amb la vista a les possibles gebrades i el plat amb aigua esperant que es glaci...

Increïblement "l'onada de fred encoberta" del desembre ha acabat provocant que aquest mes sigui el més fred de l'any amb 7'4 º de mitjana. 7'6 º al gener i 8 º al febrer. Mitjanes comparables a les del prelitoral. De la mateixa manera que els del prelitoral deuen haver tingut mitjanes pròpies de l'Interior i els de l'Interior pròpies del Prepirineu e così via... Ha igualat el desembre del 2001. Però el desembre del 90 va ser encara més fred amb només 6 º.


Una altra cosa que destaco del 2005, la gran quantitat de dies amb màxima igual o inferior a 10 La destacable xifra de 37, la mitjana des del 1980 és de 16. Si tinc en compte que la mitjana de glaçades és de 5'8 (i aquest any ha contribuït a que passi de 5...) i l'hem més que triplicada...
Les nits tropicals 56, destacant que al juny ja van ser 13, 24 al juliol, 15 a l'agost, 4 al setembre. El normal són 55.

Finalment trobo com a dada curiosa, respecte al règim tèrmic de l'any, i amb dades entre 1980 i 2005, "l'aplanament" de les estacions extremes. M'explico, les mitjanes dels mesos freds tenderixen a igualar-se entorn dels 10 º i les dels estivals passen a estar entorn de 24 º ja que el juny s'apropa perillosament a la mitjana de 23 º i el setembre té 22'5 º. Particularment els mesos de març, maig i juny estan contribuïnt a agreujar i afavorir aquest fenòmen. El març s'ha refredat una mica, la mitjana ja és més pròxima a 11 º que a 12 º i el juny no para de pujar. Curiós no? ës com si anéssim cap a estius sostingudament càlids que comencen més d'hora i a hiverns on la distribució capriciosa des del 99 de les onades de fred fa que l'hivern comenci a finals de novembre i acabi a principis de març, sempre entorn de mitjanes poc amunt o avall dels 10 º (la tercera dècada de novembre ja té una mitjana pseudohivernal de 10'5 º i ídem la primera del març). Si afegeixo que fins fa tres anys la mitjana del gener era inferior a 9 º (8'7 º) i ara ja és de 9'2 º....

&nbsp;Què és i com estudiem la Geografia?<br />

 Què és i com estudiem la Geografia? La geografia (del grec γεωγραφία, geografia; de geos , "terra", i grafia , "descriure...