Què és i com estudiem la Geografia?

 Què és i com estudiem la Geografia?

La geografia (del grec γεωγραφία, geografia; de geos, "terra", i grafia, "descriure o escriptura")  és la ciència que té per objecte l'estudi de la superfície del planeta Terra, o de qualsevol altre astre, i la distribució espacial i les relacions recíproques dels fenòmens físics, biològics i socials que en ella es manifesten. També les característiques dels seus d'habitants i els fenòmens de relació amb la natura. Una traducció literal seria "per descriure o escriure sobre la Terra".

Dins de la Geografia fem una sèrie de divisions lògiques.

Per començar estudiem COM és un espai, més enllà de la presència humana. Per entendre'ns, amb la Geografia Física, estudiem la morfologia i els paisatges naturals que se'n deriven, abans i durant la participció i, modificació, que la societat n'ha fet.

Per tant, la geografia física és la ciència de la terra que estudia el medi físic. Els principals elements que estructuren el medi físic corresponen al relleu, les aigües terrestres, el clima, la vegetació, la fauna i el sòl, i l'estudi de cada un d'aquests elements dóna origen a diverses branques de la geografia física

Acte seguit apareix el que s'ha anomenat la Geografia Humana, on estudiem bàsicament les conseqüències de la presència humana i com la "civilització" han interactuat amb el medi, començant per la Demografia, continuant amb la Geografia Económica, l'Económica i, amb la crisi ambiental, climàtica contemporània, acabem amb tot allò que s'anomena Ecologia.

Anomenem Terra al nostre planeta, d'acord. Però òbviament això és una visió antropocèntrica, egocèntrica fins i tot, fixe'm-nos en aquesta foto:

No és la projecció habitual que veiem de la nostra esfera, però en destaquem un aspecte essencial, la Terra és bàsicament Aigua. Entenem ara perquè és un acte antropocèntric anomenar "terra" a allò que vist des de l'espai, veiem blau, perquè bàsicament és "aigua". D'aquí, per acabar, la importància que contemporàniament ha adquirit una branca de la Geografia, l'Oceanografia .

Tot seguit fixe'm-nos una sèrie d'enllaços que ens serviran per comprendre les potencialitats 2.0 per tenir una visió real del nostre planeta blau en totes les seves facetes, paràmetres i escales possibles:

-Navegador de mapes Tagzània
-Google Maps Google Maps
-Institut Cartogràfic de Catalunya VISSIR
-40 mapes amb dades curioses per comprendre el Món
-Webcam en directe de l' Estació Espacial Internacional
-La Terra en directe vista d'un satèl.lit global estàtic
-Navegador Global de corrents de vent Earth Wind
-Presentació slideshare sobre l'espai físic en què vivim
-Treballar la geografia amb Mapes muts
-Estat actual de la Mediterranean Copernicus Forecast
-El portal més complet de Meteorologia Wetterzentrale
-Freqüència mundial de tempestes
-Servei Català de Meteorologia Méteo.cat 
-Satèl.lit meteorològic, com es veia ahir el món? MODIS
-Gràfiques Climatològiques:  Barcelona-Aeroport del Prat
-Webcams en directe de Catalunya: TV3
-Quants vaixells naveguen ara pel món? Marine Traffic
-I quants avions? Flight Radar
-Descarrega MAPES MUTS, Institut Cartogràfic de Catalunya
-XTEC.Cat,  Llista de recursos amb enllaços per a Geografia

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Mediterrània: impossible equilibri en el caos entre medi ambient, turistes banals i immigrants desesperats...

Les fronteres, una convenció humana

Amèrica abans i després de Colom