La societat romana, una estructura desigual i patriarcal
1. LA SOCIETAT ROMANA
La població de l'Imperi romà es dividia en dos grans grups: els ciutadans i els no-ciutadans.
Gràfic de la societat romana
Els ciutadans podien participar en la vida política, ser sacerdots i iniciar causes penals, i també ser propietaris i casar-se. Els ciutadans es diferenciaven segons la riquesa que tenien.
Els no-ciutadans no gaudien de cap d'aquests drets. Podien ser lliures o esclaus. Els esclaus pertanyien a una altra persona, però podien recuperar la llibertat si l'amo ho decidia. Aleshores passaven a ser lliberts.
Gradualment, el dret de ciutadania es va anar estenent fins que en el segle III dC l'emperador Caracal·la va atorgar el dret de ciutadania a tots els homes lliures de l'Imperi.
Les dones
Les dones, independentment de la riquesa que tinguessin o del seu lloc d'origen, mai no van ser considerades ciutadanes i, per tant, no tenien la majoria de drets de què gaudien els homes. Estaven tutelades per un home: primerament pel seu pare, i si aquest moria, pel germà o per un altre parent; quan es casaven, la tutela passava al marit.
Malgrat aquestes limitacions, les dones podien tenir propietats, regir negocis i participar en les festes i els espectacles.
Es pensava que el paper fonamental de les dones era criar els fills. No obstant això, moltes treballaven al camp, a les botigues, com a llevadores, etc.
Drets humans. Els esclaus a Roma
Comentaris